Η κοιλάδα με τις πεταλούδες

Ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Ρόδου είναι η διάσημη Κοιλάδα των Πεταλούδων με την μοναδική χλωρίδα και πανίδα, η οποία έχει μήκος 6 χλμ. και βρίσκεται 25 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Ρόδου. Ποταμάκια, τρεχούμενα νερά και σκιερά πλατάνια δημιουργούν ένα ειδυλλιακό σκηνικό, ενώ χιλιάδες πεταλούδες καλύπτουν τους κορμούς των δέντρων. Η κοιλάδα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, οι οποίοι επισκέπτονται την κοιλάδα για να απολαύσουν το θέαμα και να παρατηρήσουν το σπάνιο φαινόμενο.
Πρόκειται για μια μικρή κοιλάδα η οποία εκτείνεται κατά μήκος του χειμάρρου Πελεκάνος και είναι γεμάτη ρυάκια, πεύκα, πλατάνια, συκιές, πολύχρωμα λουλούδια και χιλιάδες πεταλούδες! Η κλίση του εδάφους κατά μήκος της ρεματιάς στην έκταση της κοιλάδας είναι έντονη και σε πολλά σημεία δημιουργούνται μικροί καταρράκτες. Την κοιλάδα, που βρίσκεται κάτω από τη Μονή της Καλόπετρας, διασχίζει ο ποταμός Πελεκάνος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η κοιλάδα στην αρχή ονομαζόταν Πελεκάνος, αλλά αργότερα, προφανώς λόγω της εμφάνισης των πεταλούδων, ονομάστηκε Κοιλάδα των Πεταλούδων και το ποτάμι που τη διασχίζει Πελεκάνος.
Την καλοκαιρινή περίοδο στην κοιλάδα βρίσκουν καταφύγιο οι πεταλούδες που έρχονται από τις 15 Ιουνίου νια να ζευγαρώσουν και φεύγουν στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς έλκονται από το φυτό στόρακας. Οι επισκέπτες μπορούν να τις δουν στους κορμούς των δέντρων και στους βράχους σε όμορφους σχηματισμούς. Την περίοδο αυτή στην κοιλάδα συγκεντρώνονται εκατομμύρια πολύχρωμες πεταλούδες, και μάλιστα σπάνια είδη, όπως το Panaxia Quadri-punctaria που αποτελεί και την πιο κοινή πεταλούδα της κοιλάδας. Οι περισσότερες είναι νυκτόβιες, γι' αυτό απαγορεύεται αυστηρά στη διάρκεια της μέρας οι επισκέπτες να κάνουν θόρυβο.

Η κοιλάδα με τις πεταλούδες

Αξιοθέατo

Περιοχή

Ελλάδα

Οδηγίες πρόσβασης

Οδηγήστε προς Η κοιλάδα με τις πεταλούδες: από οπουδήποτε, από

  • twitter
  • fb
  • stumble
  • linkedin
  • reddit
  • email