Ιαματικές Πηγές Καλλιθέας

Το συγκρότημα των Ιαματικών Πηγών της Καλλιθέας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα στα Δωδεκάνησα κατά τη διάρκεια της Ιταλοκρατίας. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε την εποχή που διοικητής των Δωδεκανήσων ήταν ο Mario Lago (1924-1936). Αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο Pietro Lombardi. Το συγκρότημα της Καλλιθέας είναι έργο συμβολικό, όχι μόνο γιατί χτίστηκε στην ίδια ακριβώς τοποθεσία που έγινε η απόβαση των πρώτων Ιταλικών δυνάμεων στο νησί (στην ανατολική πλευρά του νησιού και 10 χλμ. έξω από την πόλη), αλλά και γιατί συνδυάζει την φροντίδα για την υγεία, την αναψυχή, τον αλληλοσεβασμό ανθρώπου και φύσης, υποταγμένα στους κανόνες της Τέχνης.

Η Καλλιθέα δεν ήταν μόνο ένα έργο τεχνικό, αλλά κυρίως καλλιτεχνικό. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν την 1η Ιουλίου 1929, ενώ προηγουμένως είχε τελειοποιηθεί ο δρόμος που οδηγούσε στην Καλλιθέα (1928). Μέσα στο 1930 συμπληρώθηκε και το επάνω αίθριο και η τελική διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου. Είναι χτισμένο στον όρμο της Καλλιθέας και αποτελείται από τρία κυρίως τμήματα:

α) Την κεντρική είσοδο με τη μεγάλη κυκλική πλατεία και το συντριβάνι στο μέσο,

β) Το ημικυκλικό αίθριο διανομής του νερού με την κυκλική πηγή και

γ) Το συγκρότημα των αποχωρητηρίων και λοιπών υγειονομικών εγκαταστάσεων.

Όλα αυτά περιβάλλονται και ενώνονται με κήπους, πάρκα, αξιόλογα μονοπάτια και διάφορες μικροεγκαταστάσεις για ανέσεις και αναψυχή, όπως η σπηλιά Βαρ, η προβλήτα, η πίστα χορού κ.α.

Στη μεγαλοπρεπή Μεγάλη Ροτόντα με τον περίτεχνα διακοσμημένο θόλο ύψους 14 μέτρων πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Στον κλειστό κυκλικό χώρο της Ροτόντας φιλοξενούνται εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, ενώ στον ανοιχτό χώρο με τη μαγευτική θέα στη θάλασσα και το ρομαντικό άγαλμα του έρωτα που στέκει περήφανο στο κέντρο της ροτόντας διοργανώνονται συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο διακρίνονται για το σεβασμό στο φυσικό τοπίο αλλά και στον άνθρωπο. Κτίρια με όγκους προσαρμοσμένους στις φυσικές κοιλότητες και ελεύθερα αρχιτεκτονικά στοιχεία συνδέουν μορφολογικά διάφορους πολιτισμούς που επέδρασαν στη Ρόδο (δωρικό, ρωμαϊκό, βυζαντινό, ιπποτικό, αραβικό, νησιώτικο).

Κοντά στο Ιαματικές Πηγές Καλλιθέας

Τα παρακάτω σημεία βρίσκονται κοντά στο Ιαματικές Πηγές Καλλιθέας. Πατήστε πάνω στον κάθε τίτλο για να δείτε λεπτομέρειες ή πάνω στο για να δείτε πώς θα πάτε από το Ιαματικές Πηγές Καλλιθέας στο συγκεκριμένο σημείο.

Ιαματικές Πηγές Καλλιθέας

Αξιοθέατo

Περιοχή

Ελλάδα

Οδηγίες πρόσβασης

Οδηγήστε προς Ιαματικές Πηγές Καλλιθέας: από οπουδήποτε, από

  • twitter
  • fb
  • stumble
  • linkedin
  • reddit
  • email