Αξιοθέατα

Περιοχή: Πόλη Ρόδου

Πάνω από την πόλη της Ρόδου δεσπόζει ο Λόφος του Μόντε Σμιθ, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον Άγγλο ναύαρχο Σίντεϊ Σμιθ, που είχε στήσει σε αυτό το σημείο το παρατηρητήριό του το 1802 για να παρακολουθεί τις κινήσεις του στόλου του Ναπολέοντα στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του πολέμου του με τους Τούρκους. Μάλιστα αυτή η στρατηγική του κίνηση θεωρείται απόλυτα επιτυχημένη μιας και η θέα από τη κορυφή του λόφου είναι πανοραμική, τόσο προς την παλιά και νέα πόλη της Ρόδου, όσο και προς τη θάλασσα, τα κοντινά νησιά και τα μικρασιατικά παράλια.

Περιοχή: Πόλη Ρόδου

Το πάρκο Ροδίνι είναι ένας επίγειος παράδεισος που μπορεί κανείς να συναντήσει κατά μήκος του δρόμου για τη Λίνδο και απέχει μόλις 3 χλμ. από την κεντρική πόλη της Ρόδου. Πρόκειται ίσως για το αρχαιότερο πάρκο στον κόσμο, μια μικρή κοιλάδα γεμάτη ροδοδάφνες, σκιερά πλατάνια, τρεχούμενα νερά και δροσερές καταπράσινες λιμνούλες γεμάτες νούφαρα, τις οποίες διασχίζουν γεφυράκια.

Περιοχή: Πόλη Ρόδου

Μανδράκι ονομάζεται το λιμάνι της αρχαίας πόλης της Ρόδου. Έχει αμμώδη βυθό βάθους 4 έως 9 μέτρων και έχει δυνατότητα για ελλιμενισμό πολλών σκαφών, τόσο μικρών και όσο και μεσαίου μεγέθους. Στο Μανδράκι βρίσκονται δύο χάλκινα ελάφια, στημένα σε δυο πανύψηλους κίονες, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά ορόσημα της πόλης. Δίπλα, στο μόλο, βρίσκονται ο φάρος – πύργος του Αγίου Νικολάου και τρεις ανεμόμυλοι της Ιπποτοκρατίας.

Περιοχή: Πόλη Ρόδου

Στο βορειότερο άκρο της πόλης, στην παραλία μετά το Μανδράκι, βρίσκεται το Ενυδρείο της Ρόδου. Πρόκειται για τον πρώτο Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου και ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Η κατασκευή του ξεκίνησε κατά την εποχή της Ιταλοκρατίας (1934-1936) και το 1937 έλαβε το όνομα «Reale Instituto di Ricerche Biologiche di Rodi», δηλαδή Βασιλικό Iνστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Ρόδου. Μετά την απελευθέρωση από τους Ιταλούς και την ενσωμάτωση της Ρόδου στην Ελλάδα μετονομάστηκε σε «Ελληνικό Υδροβιολογικό Ινστιτούτο» και συνέχισε να λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών.

Περιοχή: Λίνδος

Βρίσκεται σε απόσταση 46 χιλιόμετρα Νότια από την πόλη της Ρόδου. Πρόκειται για έναν από τους 10 πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Η αρχαία πόλη της Λίνδου δεσπόζει στην πόλη. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, εκτείνεται γύρω από την Ακρόπολη και φτάνει μέχρι τον σύγχρονο οικισμό της Λίνδου.
Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που μπορεί να δει ο επισκέπτης είναι το αρχαίο θέατρο της Λίνδου το οποίο διαμορφώνεται στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς του βράχου της λινδιακής ακρόπολης.

Περιοχή: Καλλιθέα

Το συγκρότημα των Ιαματικών Πηγών της Καλλιθέας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα στα Δωδεκάνησα κατά τη διάρκεια της Ιταλοκρατίας. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε την εποχή που διοικητής των Δωδεκανήσων ήταν ο Mario Lago (1924-1936). Αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο Pietro Lombardi. Το συγκρότημα της Καλλιθέας είναι έργο συμβολικό, όχι μόνο γιατί χτίστηκε στην ίδια ακριβώς τοποθεσία που έγινε η απόβαση των πρώτων Ιταλικών δυνάμεων στο νησί (στην ανατολική πλευρά του νησιού και 10 χλμ.

Περιοχή: Κάμειρος

Η Αρχαία Κάμειρος, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της αρχαιολογίας και της ιστορίας και αναδεικνύει την ιστορικότητα του νησιού, με τρόπο μοναδικό. Πρόκειται για ένα σπουδαίο εμπορικό κέντρο από την Αρχαϊκή μέχρι και την Ελληνιστική Εποχή, μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού (Ιαλυσός, Λίνδος, Κάμειρος). Ξεχασμένη για αιώνες, η Κάμειρος αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές του 1929. Ήταν χτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά με θέα προς τη θάλασσα, χωρίς οχυρωματικά έργα, ούτε ακρόπολη.

Περιοχή: Θεολόγος

Ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Ρόδου είναι η διάσημη Κοιλάδα των Πεταλούδων με την μοναδική χλωρίδα και πανίδα, η οποία έχει μήκος 6 χλμ. και βρίσκεται 25 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Ρόδου. Ποταμάκια, τρεχούμενα νερά και σκιερά πλατάνια δημιουργούν ένα ειδυλλιακό σκηνικό, ενώ χιλιάδες πεταλούδες καλύπτουν τους κορμούς των δέντρων. Η κοιλάδα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, οι οποίοι επισκέπτονται την κοιλάδα για να απολαύσουν το θέαμα και να παρατηρήσουν το σπάνιο φαινόμενο.

Περιοχή: Αρχίπολη

Ένας μικρός παράδεισος στο κέντρο του νησιού με την καταπράσινη φύση, τα αιωνόβια πλατάνια και τα άφθονα τρεχούμενα νερά να δημιουργούν ένα καταφύγιο δροσιάς και ξεκούρασης για τους περιηγητές του νησιού της Ρόδου.

Περιοχή: Σορωνή

Το Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής δημιουργήθηκε το 1992.