Αναζήτηση

Το πάρκο Ροδίνι είναι ένας επίγειος παράδεισος που μπορεί κανείς να συναντήσει κατά μήκος του δρόμου για τη Λίνδο και απέχει μόλις 3 χλμ. από την κεντρική πόλη της Ρόδου. Πρόκειται ίσως για το αρχαιότερο πάρκο στον κόσμο, μια μικρή κοιλάδα γεμάτη ροδοδάφνες, σκιερά πλατάνια, τρεχούμενα νερά και δροσερές καταπράσινες λιμνούλες γεμάτες νούφαρα, τις οποίες διασχίζουν γεφυράκια.

Μανδράκι ονομάζεται το λιμάνι της αρχαίας πόλης της Ρόδου. Έχει αμμώδη βυθό βάθους 4 έως 9 μέτρων και έχει δυνατότητα για ελλιμενισμό πολλών σκαφών, τόσο μικρών και όσο και μεσαίου μεγέθους. Στο Μανδράκι βρίσκονται δύο χάλκινα ελάφια, στημένα σε δυο πανύψηλους κίονες, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά ορόσημα της πόλης. Δίπλα, στο μόλο, βρίσκονται ο φάρος – πύργος του Αγίου Νικολάου και τρεις ανεμόμυλοι της Ιπποτοκρατίας.

Περιοχή: Πόλη Ρόδου

Στο βορειότερο άκρο της πόλης, στην παραλία μετά το Μανδράκι, βρίσκεται το Ενυδρείο της Ρόδου. Πρόκειται για τον πρώτο Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου και ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Η κατασκευή του ξεκίνησε κατά την εποχή της Ιταλοκρατίας (1934-1936) και το 1937 έλαβε το όνομα «Reale Instituto di Ricerche Biologiche di Rodi», δηλαδή Βασιλικό Iνστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Ρόδου. Μετά την απελευθέρωση από τους Ιταλούς και την ενσωμάτωση της Ρόδου στην Ελλάδα μετονομάστηκε σε «Ελληνικό Υδροβιολογικό Ινστιτούτο» και συνέχισε να λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών.

Πάνω από την πόλη της Ρόδου δεσπόζει ο Λόφος του Μόντε Σμιθ, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον Άγγλο ναύαρχο Σίντεϊ Σμιθ, που είχε στήσει σε αυτό το σημείο το παρατηρητήριό του το 1802 για να παρακολουθεί τις κινήσεις του στόλου του Ναπολέοντα στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του πολέμου του με τους Τούρκους. Μάλιστα αυτή η στρατηγική του κίνηση θεωρείται απόλυτα επιτυχημένη μιας και η θέα από τη κορυφή του λόφου είναι πανοραμική, τόσο προς την παλιά και νέα πόλη της Ρόδου, όσο και προς τη θάλασσα, τα κοντινά νησιά και τα μικρασιατικά παράλια.